kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Drożdżowe z wiśniami bezą i kruszonką

Składniki

ciasto:
1/2 kostki margaryny
5 żółtek/białka do bezy/
1/2 szk.cukru
3/4 szk. ciepłego mleka
6 dkg.drożdży świeżych
2 łyżki oleju
3 szk. mąki tortowej

beza:
6 białek
1 szk. cukru

kruszonka:
1/2 kostki margaryny
1 szk. cukru
1 szk. mąki tortowej
1 żółtko
cukier waniliowy

owoce: wiśnie

Przygotowanie

Do miski włożyć:żółtka,cukier i margarynę i utrzeć tzw.kogel -mogel.Na to wlać ciepłe mleko i rozkruszyć drożdże i rozmieszać,dodać olej i ponownie zamieszać.Dodać mąki na tyle żeby ciasto było dość gęste.Powinna wystarczyć podana ilość mąki.Ciasto odstawić do wyrośnięcia ok.1h.
Na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 40×24 cm rozłożyć ciasto,na to nałożyć wiśnie(z syropu lub podsmażone) na to położyć bezę i kruszonkę( duże grudy).Piec w temp.170 ok.35 min.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: