kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Kruche serduszka walentynkowe

Składniki

220g mąki pszennej tortowej
130g mąki ziemniaczanej
90g cukru pudru
120g margaryny
1 żółtko
2 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
sól na czubku małej łyżeczki

marmolada
nutella
wiśnie z nalewki
dowolna konfitura

Przygotowanie

Dla Mamy, Chłopaka, Dziadka i młodszej Siostry, pani Kasi z ukochanego przedszkola, dla siebie samej z niepoprawnego apetytu na słodką kruchość do popołudniowej herbaty. Przez cały rok… ponieważ są bardzo smaczne i można je zrobić między pisaniem sprawozdania dla szefa a układaniem wełnianych skarpet w szafie.

Oba rodzaje mąki wymieszane z solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem posiekać z zimnym tłuszczem. Zagnieść z żółtkiem i śmietaną. Kulę ciasta zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Podsypując nieco mąką, wałkować cienki na kilka milimetrów placek i wycinać serduszka. W połowie serduszek wyciąć mniejszą foremką otwór w kształcie serduszka.
Ciasteczka ostrożnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Niczym nie smarować ani nie posypywać. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku w ustawieniu góra+dół około 15 minut.
Pełne serduszko sklejać z serduszkiem z dziurką za pomoca gęstej domowej konfitury, marmolady lub nutelli. Jeśli serduszka zostały sklejone marmoladą, dziurkę wypełnić po brzegi nutellą, jeśli sklejaliśmy ciasteczka nutellą, wypełnić otwór konfiturą lub włożyć wisienkę z alkoholem.
Przed podaniem ciasteczka posypać cukem pudrem.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: