kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciasto Pokusa

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
1szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
1 puszka brzoskwiń
3 kiwi
3 duże jabłka lub kompot jabłkowy w słoiku
2 budynie śmietankowe
cukier do smaku

Krokant:
1margaryna
1 szkl. cukru
200 g wiórków kokosowych
2 jajka

Przygotowanie

Upiec biszkopt z podanych składników.
Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić w grubsze plastry, obgotować chwilkę w wodzie z cukrem. Jeśli mamy kompot jabłkowy to odsączyć owoce i ułożyć na upieczonym biszkopcie. Na jablka ułożyć plasterki kiwi i brzoskwini. Sok z brzoskwini razem z kompotem z jabłek (lub wody z obgotowywania jabłek) uzupełnić do pojemności 4 szklanek i na tym ugotować 2 budynie. Gorący budyń wylać na owoce.

Krokant: Roztopić margarynę z cukrem, dodać wiórki kokosowe i lekko gotujemy ciągle mieszając na małym ogniu.Po przestudzeniu zmiksować z 2 jajkami. Wyłożyć na budyń i piec jeszcze 30-40 min. Podawać schłodzone.

Przepis pochodzi z czasopisma “101 porad” sprzed kilkunastu lat. Został trochę zmodyfikowany przeze mnie. W oryginale była podwójna ilość owoców, ale dla mnie to za dużo więc zmniejszyłam.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: