kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Bombowy murzynek jabłkowy

Składniki

1 kg jabłek ( szara reneta, lub inne kwaśne do rozpieku)
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju lub oliwy ( świetny jest olej z orzechów arachidowych)
2 łyżeczki sody
2 łyzeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
migdały w płatkach
orzechy włoskie
cukier puder do posypania

Przygotowanie

Jabłka obieramy kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajka ucieramy z cukrem powoli dodając olej. Do mieszanki dodajemy przesiana mąke proszek i sodę, kakao i sprazone orzechy i migdały.
Na końcu powoli mieszajac dodajemy jabłka.
Pieczemy około 45 min w temperaturze 180C.
Pychotka:)

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: