kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Placek z kawą

Składniki

Upiec ciemny biszkopt po 4 lub 6 jajach. Naponczować dowolnie.

Ciasto:
9 jaj, 1 szkl cukru
1 cukier wanilinowy
12 dag mąki pszennej (2/3 szkl)
8 dag mąki ziemniaczanej ( 3 łyzki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa capucino:
1/2 l mleka
po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
Ugotowac budyn. Zimny połączyć z utartym masłem- 1 kostka- i z 3 łyżkami cukru pudru.
1 łyżce gorącej wody rozpuścić 1- 2 łyżki capucino (czekoladowe , orzechowe), przestudzone wmieszać do masy + 1łyżka spirytusu

Przygotowanie

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i podzielić na pół.
do jednej połowy dać stopniowo wszystkie żółtka, ubijając wszystko razem, dodać mąkę pszenną z 1 łyzeczką proszku i lekko wymieszać.do drugeiej połowy piany dać mąkę ziemniaczana z 1 łyżeczką proszku, lekko wymieszać.

Na wysmarowaną formę i wyłożoną papierem wylać ciasto żólte i posypać kawą prawdziwą grubo mieloną, na to kłaść łyżką porcjami ciasto białe

Widelcem wyrównać wierzch, ale nie wygładzać powierzchni

Piec ok 30 minut w 160 stopniach.

Po upieczeniu, wystudzić i przekroić wzdluż.

PRZEKłADANIE:
połowa placka z kawąpołowa masybiszkopt ciemny naponczowanydruga połowa masydruga połowa placka z kawądowolnie udekorować

SMACZNEGO!!!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: