kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Utwór na Andrut Kakaowy

Składniki

Potrzeba:

– wafle andrutowe;

masa I:

– 1 litr mleka w woreczku;
– 2 szklanki cukru kryształu;
– ½ kostki margaryny (~125 g);
– łyżka prawdziwego kakao;
– względnie olejek zapachowy;

masa II:

– 30 dkg cukru grysiku;
– odrobina mleka;
– 250 g masła;
– 125 g margaryny (lub masła);
– 1,5 łyżki ciemnego kakao;

_ _
\` \ / v /
\ V /
/ . . \
=\ T /=
/ v \
/ \ \ / / \
____\ " " /____
(_______/^\_______)

shoffix
* * * * * * * *

Przygotowanie

Brzmienie utworu:

Umyj ręce!

masa I:

Przelej mleko do rondelka, dodaj cukier i gotuj na malutkim ogniu, aż do zgęstnienia (około 1,5 godziny) – konsystencja kaszkowata. Co jakiś czas mieszaj!

Zdejmij mleko z ognia, dodaj margaryny i kakao (względnie zapach). Dobrze wymieszaj i odstaw do ochłodzenia.

Zimną masą przekładaj wafle.

masa II:

Rozpuść cukier w mleku (ile zabierze).

Tłuszcz rozetrzyj w makutrze dodając po trochu rozpuszczonego cukru oraz kakao.

Masę schłodź, po czym przekładaj wafle.

Gotowe andruty owiń w papier śniadaniowy, odłóż w chłodne miejsce, przyciśnij, np. książkami.
Na następny dzien andrut gotowy jest do krojenia.

Informacje dodatkowe:

– wafel trzymaj pod ściereczką, aby nie wysechł. Do degustacji podawaj skośnie pokrojony.

przepisy powiązane:

Utwór na Andrut z Pasmem Różanym >> zobacz
Utwór na Andrut Owocowy >> zobacz
Utwór na Nugat Bajeczny >> zobacz

q:-) s m a c z n e g o (-:p

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: