kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Delikatne żeberka z warzywami z parowaru

Składniki

80 dag chudych żeberek wieprzowych
sól
pieprz
przyprawa do żeberek
1 por
3 marchewki
3 cebule
2 szklanki zielonego mrożonego groszku

Przygotowanie

Żeberka pokroić na porcje. Natrzeć przyprawą. Nalać wodę do parowaru, ułożyć żeberka i nakryć drugą nadstawką. Ułożyć ulubione warzywa: marchewkę, mrożony groszek, cebulę, por. Zamknąć parowar. Ustawić czas na 40 min. Po 20 min zdjąć nadstawkę z warzywami. Nakryć żeberka i dalej parować następne 20 min. Na 5 min przed wyłączeniem żeberek wstawić warzywa znów. Gdy żeberka są gotowe, wyłożyć na półmisek, w razie potrzeby posypać lekko solą i pieprzem. Obok ułożyć warzywa.

Można też zacząć parować warzywa, na 20 min przed wyłączeniem żeberek.

Zdrowo i smacznie, polecam.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: