kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

szybki orzechowiec

Składniki

ciasto:
1 łyżka miodu
0,5 kg mąki
0,5 szkl cukru
2 jaja
1 żółtko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
15 dag margaryny (rozpuszczonej)

masa:
0,5 l mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki masła

lukier:
1/2 kostki margaryny
0,5 szkl cukru
2 łyżki miodu
orzechy włoskie

powidła sliwkowe (mały słoiczek)

Przygotowanie

Ciasto utrzeć z podanych składników.

Ze składników na masę ugotować budyń, ostudzić.

Miękką magrarynę i masło utrzeć mikserem i dodawać stopniowo budyń.

Składniki na lukier prażyc ok 5 min na wolnym ogniu.

Ułożyć ciasto jak poniżej:

lukier
masa
powidła
ciasto

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: