kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Lasagne Verdi po mojemu

Składniki

– 8 platow lasagne Verdi
– pol kg. miesa mielonego
– kilka pieczarek
– kilka pomidorkow koktajlowych
– 2 cebule
– szklanka rosolu ( z kostki )
– starty ser ( niekoniecznie )
– przyprawy : bazylia, tymianek, oregano, czosnek ( moze byc granulowany ), fix do lazanii, zielona pietruszka posiekana, przecier pomidorowy, sol i pieprz do smaku.

Na sos beszamelowy :
– szklanka mleka
– ok. 35 g masla
– lyzka maki

Przygotowanie

Na patelni podsmazamy na oleju posiekana cebulke, dodajemy mieso mielone, mieszamy i calosc dalej podsmazamy mieszajac.
Wlewamy do miesa szklanke rosolu z rozmacona w niej 1 lyzka przecieru pomidorowego, mieszamy. Przyprawiamy fixem do lazanii, bazylia, oregano i czosnkiem. Dusic ok. 15-20 minut. Ew. doprawic jeszcze do smaku.

Przygotowac sos beszamelowy :
w garnku rozpuscic maslo i na nim zeszklic posiekana cebulke.

Nastepnie zdjac z ognia i wlewajac stopniowo mleko, mieszac trzepaczka.
Ponownie postawic na ogniu i podgrzewac ciagle mieszajac.
Opruszyc maka i wymieszac trzepaczka. Przyprawic sola i ew. pieprzem do smaku.

Gotowac na malym ogniu ok. 15 min. czesto mieszajac , bo moze sie przypalic. Jak sos za bardzo zgestnieje, dolewamy troche mleka lub wody. Wsypac posiekana zielona pietruszke, wymieszac.

W miedzy czasie pieczarki oczyscic, pokroic w nieduze plasterki i poddusic w rondelku na lyzce oleju. Przyprawic sola i ew. pieprzem ( jak kto lubi )

Tak przygotowane pieczarki mozna dodac do sosu beszamelowego lub zostawic jako dodatkowa warstwa w lazanii.
tu pieczarki dodane do sosubeszamelowego.

Pomidorki pokroic w plasterki.

Przygotowac forme do lazanii – ja uzywam formy do pieczenia o wymiarach 25 x 21 – dokladnie na 2 platy lasagne wzdluz.
Forme wysmarowac maslem lub wylozyc papierem do pieczenia.

Platy lasagne podgotowuje w osolonej wodzie na pol miekko – ale chyba nie jest to konieczne czytajac rozne komentarze przy innych lazaniach.
Gdy daje sie surowe platy, trzeba poprostu troche dluzej piec – do 50 min., i sosy powinny miec w sobie wiecej plynu, aby platy lazanii wchlonely ten sos w siebie podczas zapiekania.

Ja podgotowuje platy na pol miekko.
Nastepnie polozyc 2 platy na spod formy i na nich dac warstwe polowy sosu miesnego. Przykryc go nastepnymi 2 platami lasagne i nalozyc polowe sosu beszamelowego z pieczarkami. Jesli sos jest bez pieczarek, to teraz wlasnie kladziemy pieczarki na sos.
Przykrywamy nastepnymi 2 platami lasagne.
Tu kladziemy reszte sosu miesnego a na niego plasterki pomidorow i wszystko przykrywamy sosem beszamelowym, zostawiajac troche sosu na wierzch.
Przykryc pozostalymi 2 platami lasagne.
Polac reszta sosu beszamelowego, posypac tymiankiem i ew. posypac startym serem, choc nie jest to konieczne.
Ja tupolalam wierzch slodka smietanka i posypalam tymiankiem, bo caly sos beszamelowy wlozylam do lazanii. tartego sera nie dalam bo go poprostu nie mialam.

Zapiekac w 200°C ok. 30-40 min.

Smacznego

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: