kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Sernik na zimno – wspaniały

Składniki

80 dag białego sera
250 g masła roślinnego
1,5 szkl cukru
2 op. cukru waniliowego (1 op. = 16 g)
5 jaj
ok. 3 łyżki żelatyny
do 1/4 szkl wody
1 szkl mleka
ew. rodzynki
olejek (np. śmietankowy)
galaretka 45g (np. brzoskwiniowa )
ew. owoce (np. brzoskwinie)

1 szkl = 250ml

Przygotowanie

Ser, jeśli nie jest zmielony, przekręcić przez maszynkę. Masło roślinne, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka utrzeć. Po trochu dodawać ser. Do przegotowanego mleka wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Dokładnie wymieszać i powoli wlać do sera. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, rodzynki i olejek (ilość według gustu). Wlać ciasto do tortownicy i odstawić do lodówki do stężenia. Zalać galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu i ponownie włożyć do lodówki.

Można przed zalaniem galaretką ułożyć na serniku owoce. Najlepiej, aby smak galaretki był dopasowany do rodzaju owoców. Polecam świeże truskawki zalane 2 galaretkami truskawkowymi. Można ozdobić bitą śmietaną.

SMACZNEGO!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: