kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ziemniaki z mięsem…dla MartyEm

Składniki

-8-10 dużych, podłużnych ziemniaków
-30 dag mielonego mięsa
-1 cebula
-1 jajko
-1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-2 łyżki masła
-sól
-pieprz
-zioła prowansalskie
-szczypta papryki w proszku
-natka pietruszki

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż. Ostrożnie je wydrążyć tak, aby uzyskać ziemniaczane miseczki. Lekko osolić wewnątrz.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na roztopionym maśle. Dodać mięso i również podsmażyć. Dodać jajko, koncentrat, doprawić i jeszcze chwilę trzymać na ogniu.
Wydrążone połówki ziemniaków napełnić farszem i ułożyć w garnku. Wlać do niego osoloną wodę tak, aby sięgała do 3/4 wysokości ziemniaków. Gotować do czasu gdy ziemniaki będa miękkie. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Przepis ten (zgodnie z obietnicą :)) dedykuję MarcieEm, która podobno bardzo lubi wszelkie dania z ziemniaków. Mam nadzieję,że taka ich wersja Ci się spodoba😀 Zachęcam jednak do wykonania takich ziemniaków wszystkich żarłoków🙂

Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: