kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Kruche ciasto z jagodami w kremie

Składniki

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
40 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
szczypta soli

Krem:
250 ml śmietanki 36%
3 jajka
100 g cukru pudru
40 g mąki

ok. 800 g jagód (ale może być właściwie dowolna ich ilość)
cukier do posypania jagód (w zależności od upodobań)

Przygotowanie

Ciasto:
Przesiać mąke, dodać sól i posiekane masło. Posiekać z cukrem pudrem, żółtkiem i śmietaną, zagnieść ciasto. Włożyć na min. 30 min do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim tortownice – także brzegi. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok 10-15 min (na złoty kolor – do zarumienienia brzegów) w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu – wyjąć i ostudzić.

Krem:
Żółtka utrzeć z 5 dag cukru pudru, dodać śmietanę (wcześniej można ją ubić) wymieszaną z mąką. Masa powinna mieć idealnie gładką konsystencję. Dodać białka (ja zawsze wykorzystuję i to pozostałe z robienia ciasta) ubite z 5 dag cukru na bardzo sztywną pianę i wymieszać.

Umyte i wysuszone jagody posypać cukrem.
Ułożyć na cieście i zalać kremem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec jeszcze 20-25 min (aż będzie dobrze zrumienione) w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Przepis na ciasto zaczerpnięty z kiążeczki o tartach. Wszystkie moje kruchę ciasta, spody do tart robię tylko wg tego przepisu na ciasto, ew zmieniam proporcje – np. składniki razy 2 lub 3.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: