kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

tort makowy mojej teściowej

Składniki

Składniki na ciasto:

– 8 jaj

– 25 dkg cukru pudru

– 25 dkg maku (mielony; ja z braku czasu kupiłam ostatnio już gotowy suchy mak mielony i wyszło też super)

– cukier waniliowy

– skórka cytrynowa

– 1 łyżka miodu

– 6 dkg tartej bułki

– olejek migdałowy (ja daje połowę buteleczki)

– masło do smarowania formy + bułka tarta do wysypania

Do nasączenia:

½ szklanki wody+ 5 łyżek cukru + sok z 1 cytryny –zagotować, jak ostygnie dodać 1 łyżkę rumu.

Krem:

4 jajka + 8 łyżek cukru ubić na parze przez ok. 15 minut. Dodać 2 łyżki kakao. Masę ostudzić mieszając. Do ostudzonej masy wkręcić 1i 1/3 kostki masła (kostka-250gram). Na końcu dodać 1 łyżkę spirytusu.

Przygotowanie

Wykonanie ciasta:

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wyłożyć na ubite żółtka warstwami: ubitą pianę, mak, tartą bułkę, cukier waniliowy, miód, skórkę cytrynową, olejek- delikatnie wszystko zamieszać do połączenia składników. Ja rozlewam ciasto na 2 okrągłe blaszki. Piec w średnio gorącym (ja pieke w 180C), wcześniej już dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40 min. Zimne biszkopty przekroić na pół.

Nasączyć biszkopty.

Biszkopty przełożyć przygotowanym kremem. Ja krążki najpierw smaruję dżemem z czarnej porzeczki a następnie kremem.

Tort ten wykonuje moja teściowa na każde ważniejsze uroczystości. Nie wiem skąd ma przepis.Teraz również ja z niego korzystam🙂 Uważam, że tort jest rewelacyjny.
Następnym razem wstawię zdjęcie. Tym razem nie zdążyłam.😉

Obiecane zdjęcia:

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: