kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Gruszkowy skubaniec

Składniki

Spód:
3 szkl. mąki
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
1 kostka masła
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
0,5 kg sera śmietankowego
0,5 kostki masła
0,5 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
aromat cytrynowy lub waniliowy

Gruszki
Rodzynki nasączone w odrobinie rumu
Gorzka czekolada grubo posiekana

Przygotowanie

Składniki na spód zagnieść jak typowe ciasto kruche.

Składniki na masę serową utrzeć mikserem na puszystą masę.

2/3 kruchego ciasta rozłożyć na blaszce, wyłożyć na nie masę serową, na masie ułożyć cząstki obranych gruszek, obsypać rodzynkami i czekoladą.

Białka pozostałe od ciasta ubić na sztywno z 0,5 szkl. cukru i wyłożyć na owoce, z reszty ciasta zrobić kruszonkę.

Piec ok 1h w 180 stopniach.

Gruszki można zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami czy nawet samymi rodzynkami.

Przepis dostałam od koleżanki z pracy i korzystałam z niego dodając przeróżne owoce, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: