kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Omlet estragonowy z wędzoną piersią

Składniki

• 5 jajek • 4 gałązki estragonu • 2 szalotki lub 1 cebulka • 1 wędzona pierś z kurczaka • 1/3 małej, młodej cukini • 3 łyżki masła • 1 łyżeczka płaska mąki • ½ szklanki + 2 łyżki mleka • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

1. Estragon posiekaj. Szalotki lub cebulkę pokrój w plasterki. Pierś kurczaka pokrój w kosteczkę, tak samo pokrój cukinię.
2. 1 łyżkę masła rozgrzej w garnuszku, wsyp mąkę, nie rumień, dolej ½ szklanki zimnego mleka, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Na 1 łyżce masła zeszklij szalotkę, włóż kosteczki cukinii i podsmaż, aż będzie tylko lekko twardawa. Do sosu dodaj kurczaka i warzywa, wymieszaj razem.
4. Jajka ubij z 2 łyżkami mleka, dopraw solą, wymieszaj z estragonem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wlej jajka i usmaż na małym ogniu omlet. Podnoś jego brzegi podczas smażenia, aby nie ścięta masa spływała na dno patelni.
5. Na upieczony omlet wyłóż kurczaka z warzywami w sosie i złóż go na pół. Omlet podziel na 2 porcje i podaj z sałatką (pomidorową lub inną).

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: