kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Paryskie Brioszki z Francji

Składniki

SKŁADNIKI NA 20 FOREMEK:

CIASTO:
– 50 dkg mąki
– 3 dkg drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 3 łyżki ciepłego mleka
– 20 dkg masła
– 4 jajka
– 1/2 łyżeczki soli

PONADTO:
– masło do smarowania foremek
– 2 żółtka

Przygotowanie

Z wierzchu chrupiąca skórka, wewnątrz ciepłe, delikatne ciasto, na którym topi się masło-śniadaniowy przysmak wart zachodu😉

Mąkę wsypać do miski, formując w środku zagłębienie. Drożdże pokruszyć, wymeszać z mlekiem, cukrem oraz niewielką ilością mąki z miski i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać do mąki wraz z jajkami, solą i drożdżami i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo aż zacznie rosnąć i łatwo odchodzić od miski. Postawić pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.

Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 20 równych kawałków, a każdy z nich jeszcze raz w stosunku 2/3 do 1/3. (brioszki przypominają kształt gruszki). Kawałki ciasta układać na posypanej mąką stolnicy i uformować z nich kule dłonią posypaną mąką.

Foremki natłuścić masłem i umieścić w nich większe kulki. W środku każdej z nich wycisnąć małe zagłębienie, umieścić w nim mniejszą kulkę i lekko przygnieść. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Brioszki posmarować żółtkiem. Piec 15-20 minut.
Brioszki podawać z dobrym masłem i dżemem lub powidłami. Są przepyszne !!!

Zamiast dwukrotnie odstawiać ciasto do wyrośnięcia można wstawić je przykryte na noc w lodówce. Rano zagnieść, uformować i piec.

SMACZNEGO !!!😉

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: