kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Czosnkowy makaron z brokułami

Składniki

– 1 brokuł lub opakowanie mrożonego,
– ok. 1/2 paczki dowolnego makaronu,
– 4 łyżki tartego żółtego sera,
– 4 duże ząbki czosnku,

-cebula średniej wielkości,
– oliwa,
– sól, pieprz, delikat (jeżeli ktoś woli – vegeta), ulubione przyprawy, zioła

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente. Brokuły dzielimy na różyczki, gotujemy na półtwardo. Studzimy.
Na dużą patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i zrumieniamy, pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka sekund, żeby czosnek nie zbrązowiał, bo będzie gorzki. Dodajemy do makaronu brokuły, 2 łyżki tartego sera, cebulę i ulubione przyprawy. Mieszamy, wykładamy do wysmarowanego margaryną bądź masłem naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy kilka wiórków masła, posypujemy serem, przykrywamy, zapiekamy około 15 minut.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: