kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Makowa zupa z kluseczkami

Składniki

litr mleka, szklanka maku, po kilka migdałów i gozdzików, szczypta imbiru, cukier, sól.
Na kluski: szklanka maki pszennej, 2 jajka, łyżka masła.

Przygotowanie

Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i mielimy w maszynce. Mak zalewamy przegotowaną ciepłą wodą. Odstawiamy na 2 godziny, a następnie osączamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Mleko zagotowujemy, dodajemy gożdziki, imbir, mak i migdały. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i cukrem. Robimy kluski: żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, białka ubijamy na sztywno. Następnie delikatnie mieszamy z masą żółtkową, stopniowo dosypując makę. Mieszamy, aż w cieście pojawia się pęcherzyki powietrza. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i wkładamy do wrzątku. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z zupą makową..

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: