kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciasto z jabłkami a la Skubanek

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki
5 jajek
3 łyżki oliwy (lub oleju)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru zwykłego
3 łyżki cukru pudru
półtorej kostki margaryny

Przygotowanie

Margarynę zetrzeć na tarce.
Dodać żółtka (białka zostawić do piany!!!!) i resztę składników. Zrobić ciasto, podzielić na 2 części: mniejszą i większą. Większą częścią wyłożyć formę (można razem z bokami).

Kilka dużych jabłek (ok 6) zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wyłożyć na ciasto. Po wierzchu potrzepać 3 łyżkami cukru.

Z pozostawionych białek ubić pianę, dodać szklankę cukru i
2 łyżki kisielu.
Wyłożyć na jabłka.
Na pianie z pozostałego ciasta urywać małe kawałki i układać jedno obok drugiego jak na zdjęciu. Ewntualnie zetrzeć na tarce. Smacznego🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: