kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Kartoflak chojnowski

Składniki

3 kg ziemniaków
3 średnie cebule
2-3 jajka
sól, pieprz
1 łyżka mąki
Farsz:
1 kg żeberek lub 1/2 kg boczku lub 1/2 kg kiełbasy
skrawki innych mięs

Przygotowanie

KARTOFLAK CHOJNOWSKI

ziemniaki obieramy i ucieramy, dodajemy starte cebule, wbijamy jajka, solimy i pieprzymy. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy 1 łyżkę czubatą maki.
Farsz:
żeberka dzielimy na kawałki i obsmażamy, zamiennie może być boczek surowy (wędzony) pokrojony w kawałki i zasmażony lub pokrojona kiełbasa, skrawki innych mięs.
Blachę wyłożyć plastrami słoniny lub posmarować smalcem. Wyłożyć ciasto ziemniaczane, na to farsz (powinien zanurzyć się w cieście), posmarować całość oliwą. Piec 1,5 godziny, aż skórka będzie brązowa, a ciasto odejdzie od brzegów.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: