kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Salsa kasiuli – śledzie w sosie słodko – kwaśnym

Składniki

ok. 8 filetów śledzi solonych
4 ogórki konserwowe

Sos:
2 duże cebule
1 duża czerwona słodka papryka
1 papryka chilli
1 słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu (ewentualnie cukru)
3 łyżki octu
1 szkl. wody
1 łyżeczka vegety
olej do smażenia

Przygotowanie

Sos:
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli. Smażymy ok. 3 min. Zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy przecier, vegetę, miód i ocet. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i przestudzamy.
Rybkę kroimy na większe kawałki, dodajemy pokrojone ogórki, zalewamy przestudzonym sosem pomidorowym, delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: