kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciasto czekoladowe bez mąki

Składniki

Ciasto

4 tabliczki gorzkiej czekolady (400g)
10 jajek
1-1,5 szkl cukru
1,5 kostki margaryny Kasi (375g)

Krem

200 ml śmietany 36%
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)

Przygotowanie

Ciasto
Czekoladę pokrusz na kawałki, Kasię posiekaj, przełóż do rondelka umieszczonego w drugim i rozpuść na parze – ostudź.
Żółtka bardzo dokładnie oddziel od białek, dokładnie utrzyj z połową szklanki cukru. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
Do piany dołóż utarte żółtka – mieszaj łyżką nie mikserem, na koniec wlewaj bardzo wolno rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszaj, żeby piana nie straciła swej objętości.
Ciasto przełóż do tortownicy – tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą
Piecz ok. 20 minut w 180st. C

Krem
Śmietankę wymieszaj, przelej do garnuszka – zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj energicznie, by powstał gęsty krem – kremu nie gotuj.
Przygotowany krem wyłóż na upieczone ciasto i odstaw do zastygnięcia.

Bardzo smaczne ciasto. Polecam

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: