kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Jajka w sosie curry, czyli szpitalna kolacja – zaskakujaca

Składniki

Skaldniki na osobe, jesli ma to byc danie na kolacje:

– 1 1/2 jajka na twardo
– 2 duze liscie kapusty pekinskiej
– 1 pomidor ew. 3 male, koktajlowe
– rzezucha ew. tez inne kielki
– jogurt i kwasna smietana na sos
– przyprawa curry
– ananas z puszki, plastry
– sol, pieprz

Przygotowanie

Kapuste umyc i pokroic cieniutko jak makaron.
Ulozyc w glebokim talerzu w kszatlcie kopczyka.
Ananas lekko osaczyc, zlewajac sok do osobnego naczynia.
3 plastry ananasa ulozyc naokolo kapusty.
W kazdej dziurce od ananasa ulokowac polowke jajka na twardo.
Pomiedzy ananasami polozyc kawalki pomidora ew. male pomidorki.
Posypac swiezo scieta rzezucha.
Z jogurtu i gestej smietany przygotowac sos dodajac do 1/3 jogurtu i do 1/3 smietany – 1/3 soku z ananasa, 2 lyzeczki od herbaty przyprawy curry i 1 lyzeczki soli oraz pieprzu.
Sos dobrze wymieszac i polac nim salatke.

Takie salatki podawano mojemu mezowi w szpitalu.. byly bardzo apetycznie podane i smaczne.

Polecam :))

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: