kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciastka francuskie Paola

Składniki

• 60 dag mąki
• 50 dag margaryny
• 1 szklanka śmietany
• Jaja – według uznania
• Cukier – według uznania

Przygotowanie

1. Mąke dokładnie posiekać z tłuszczem. Dodać śmietanę i szybko zarobić. Wstawić do lodówki w celu ochłodzenia.

2. Stolnicę dobrze wysypać mąką, wałkować z ciasta placek o grubości 1/3 cm (nie mogą być ani za grube, ani za cienkie). Krajać wzdłuż w paski, potem w poprzek (kształt rombu). Wierzch smarować roztrzepanym białkiem jajka i moczyć w cukrze. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce.

3. Piec w gorącym piekarniku 10-15 minut (do zrumienienia).

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: