kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Krem blanc-manger

Składniki

na 4 porcje
-120g migdałów
-200ml mleka
-100g cukru
-200ml śmietanki 30%
-3 żółtka
-2 gruszki z kompotu
-1 łyżka koniaku
-1/2 laski wanili
-15g żelatyny

Przygotowanie

1)mleko, 80g migdałów, wanilię i połowę cukru gotować 10 min
2)ostudzić i przetrzeć przez sito
3)żółtka utrzeć z resztą cukru i gorącym mlekiem migdałowym
4)dodać namoczoną i zagotowańą w 4 łyżkach wody żelatynę, ubitą śmietanę i koniak
5)na dnie wysmarowanych masłem foremek ułożyć połówki gruszek,przykryć kremem, ostudzić
6)podać przybrane migdałami w płatkach

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: