kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Risotto z mięsem mielonym i kiełbaską

Składniki

1,5 szklanki ryżu sypkiego
laska kiełbasy (np. zwyczajna, śląska, toruńska)
20 dag mięsa mielonego
marchweka z groszkiem i kukurydzą (słoik)
kostka rosołowa
papryka mielona ostra i słodka
1 cebula
ząbek czosnku
bułka tarta
jajo
sól

Przygotowanie

Mięso mielone solimy, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej, jajo i bułkę tartą do otrzymania zwartej konsystencji. Odsawiamy. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na małej ilości oliwy z oliwek. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do przyrumienionej kiełbasy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone.
W osobnym garnku przygotowujemy bulion z kostki, dodając łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki.
Kiedy mięso juz jest podsmażone dodajemy na patelnię ryż i podsmażamy przez chwilę. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości ryżu (ok. 15 – 20 minut). Pod koniec duszenia dodajemy odsączoną marchewkę z groszkiem i kukurydzą. Podgrzewamy chwilę i wykładamy na talerze.
Smacznego🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: