kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Tort śmietankowo – wiśniowy z ajerkoniakiem Kasi

Składniki

Biszkopt:
2 jakja
6 dkg cukru ( 3 łyżki)
5 dkg mąki ( 2 kopiaste łyżki)
5 dkg mąki ziemniaczanej

Masa:
6 łyżeczek żelatyny spożywczej
1 słoik wiśni
3 opak (60 dkg) śmietanki kremówki
śmietan fix

1/2 szkl ajerkoniaku
2 łyżki wiórków czekoladowych

Przygotowanie

Tortownicę (26) wyłożyć pergaminem.

Białka ubić na sztywno, dodajac cukier. Dodać żółtka. Przesiać mąki i delikatnie wymieszać. Wylać na tortownicę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 200 stopni. Upieczony biszkopt wyjąć z formy, usunąć od razu pergamin, położyć na płaski talerz i spiąć od nowa tortownicę.

Wisnie podgrzać w syropie. Dodac połowę rozpuszczonej żelatyny.Wstawić do lodówki. Jak zacznie tężnić to wyłożyć na biszkopt i znowu do lodówki.

Połowę śmietany ubić na sztywno, wymieszać z ajerkoniakiem i z resztą lejącej żelatyny. Rozsmarować na masie wiśniowej.

Ciasto udekorowac resztą śmietany ubitej z fixem i posypać wiórkami czekoladowymi.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: