kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

jabłecznik Mamy

Składniki

1 i 1/4 kostki margaryny do pieczenia
3 jajka
proszek do pieczenia
około 50 dag mąki

1 kg jabłek winnych
2 kisle pomarańczowe
1 łyżeczka cynamonu
skórka z 1 cytryny
15 dag rodzynek

Przygotowanie

Do miski wrzucamy margaryne z jajkami i rozrabiamy rękami. Do tego dodajemy powoli mąke dopóki ciasto nie bedzie przywierać do rąk. Cały czas ugniatamy. Dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto wkładamy na chwile do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tartce. Do startych jabłek dodajemy kiśle, cynamon i startą skórke cytryny. Wyparzamy rodzynki we wrzątku i dodajemy do jabłek.

Dzielimy ciasto na 2 części, 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkowujemy i kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Robimy widelcem dziurki na cieście.Ciasto powinno zachodzić troche na boki blaszki. Na ciasto kładziemy jabłka. Na wierzch kładziemy rozwałkowane pozostałe ciasto. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Ciasto piecze sie około 40 minut, ale co jakiś czas trzeba sprawdzać. Powinno się zarumienić. Ja zazwyczaj polewam ciasto lukrem bo smakuje najlepiej, ale można kupić jakąś polewe i polać nią ciacho. To juz zależy od was.
Naprawde jest pyszne.
polecam

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: