kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ptysie z bitą śmietaną na piątkę

Składniki

CIASTO:

100g margaryny
250ml wody
150g mąki
4 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

BITA ŚMIETANA:

250ml śmietany 30%
2-3 śmietany fix
1 śmietana śnieżka
1 aromat śmietankowy lub waniliowy
40g cukru pudru

Przygotowanie

CIASTO:

Wodę zagotowujemy z margaryną, dodajemy sól, cukier i mąkę. Mieszamy, podgrzewając, aż utworzy się gładkie, odstające od boków garnka ciasto. Zdejmujemy z ognia i kolejno dodajemy jajka, energicznie mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy lub woreczka i wyciskamy kulki na natłuszczoną blachę. Pieczemy w temp. 200o przez około 15-20 minut.

WAŻNE podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika !!!

Gdy ptysie ostygną , kroimy je na pół i napełniamy bitą śmietaną, składamy, a wierzch ptysia posypujemy cukrem pudrem.

BITA ŚMIETANA:

Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, śmietanami fix, śmietaną śnieżką i aromatem. Gotową bitą śmietaną napełniamy ptysie.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: