kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Wołowinka polska po chińsku

Składniki

0,5 kg wołowiny gulaszowej
1 czerwona papryka
garstka grzybów mun
łyżeczka słodkiej papryki
2 szczypty chili w proszku
pół łyżeczki przyprawy chińskiej ( Kamis)
olej do smażenia
vegeta
mąka do zagęszczenia sosu ( 1-2 łyżki)

Przygotowanie

Wołowinę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić vegetą. Dusić pod przykryciem. Paprykę pokroić i podsmażyc na tej samej patelni. wrzucić do garnka. Grzyby zalać na kilka minut wrzątkiem,a potem posiekać na paseczki. Dodać do gulaszu. Dodatkowo można dołożyć łyżkę zielonej soczewicy lub pędy bambusa z puszki, ale nie jest to podstawą dania. kiedy mięso robi się miękkie, przyprawić papryką, chińską przyprawą, chili oraz na końcu zagęścic mąką ( rozrobioną oczywiście z niewielką ilością zimnej wody). Wołowinkę podajemy z ryżem oraz ulubiona surówką ( ja robię z kiszonej kapusty)
kapusta, starta marchew, kilka łyżeczek cukru, olej.
Smacznego!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: