kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Urozmaicone placki ziemniaczane

Składniki

350 g ziemniaków
3 większe różyczki kalafiora
mały pomidor
średnia cebula
3 listki świeżej bazylii
1 jajko
garść tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielony kminek
mąka pszenna

Przygotowanie

Kalafiora gotuję do miękkości w osolonej wodzie i gniotę widelcem.
Ziemniaki i cebulę trę na tarce o drobnych oczkach.

Pomidora kroję w drobną kostkę. Bazylię siekam.

Łączę ze sobą ziemniaki z cebulą, kalafiora, pomidora, ser, jajko, bazylię, przyprawiam, wyrównuję ich powierzchnię w misce i dodaję mąkę – zasypuję wierzch zakrywając masę. Mieszam.
Na rozgrzany olej kładę cienkie placki i smażę na złoto. Podaję z kwaśną śmietaną.

Z podanej porcji wychodzi 10-11 placków.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: