kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Zupa koperkowa, wegetariańska

Składniki

6 ziemniaków średniej wielkości
1 cebula
1/4 selera
2 pęczki kopru
1-2 łyżki mąki
5-6 łyżek śmietany
1 kostka rosołowa lub vegeta
pieprz, sól, listek laurowy, kminek

olej
woda

Przygotowanie

Przygotowanie:
Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju lub maśle.
Posiekać koper.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, odstawić do zabielenia.

Gotowanie:
W garnku zagotować wodę z kostką rosołową i liściem laurowym, do gotującej się wody wrzucić ziemniaki i seler.
Gdy ziemniaki będą średnio miękkie wrzucić zeszkloną cebulę, koper i gotować razem.

Na koniec dodać śmietanę z mąką i zagotować.

Przyprawić pieprzem i solą do smaku, dodać łyżeczkę kminku.

*Zupę można zmiksować, i podawać z grzankami.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: