kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Drożdżowe bułeczki z serem

Składniki

ciasto:
1 kg mąki
1 całe jajko
4 żółtka
5 dkg drożdży
10 dkg masła
1/2 litra ciepłego mleka
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru

jeszcze jedno jajko rozbełtać na spodeczku do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.

ser:
1/2 kg tłustego białego sera 3 razy zmielonego
4 łyżeczki cukru
1 całe jajko
2 białka
5 dkg masła
1,5 łyżeczki mąki

Przygotowanie

ciasto:
wszystkie składniki dobrze wyrobić razem i pozostawić do wyrośnięcia.

Za ten czas zrobić ser:
Też wszystko wyrobić.

Z ciasta odrywac kawałki, spłaszczać, na srodek kłaść mase serową i zawijać w okrągłe bułeczki. Smarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem i piec ok. 1/2 godziny.

Można zrobić z dżemem, powidłami lub inna masą, ale ja najbardziej lubię te z serem.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: