kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Pychotka Madzi

Składniki

CIASTO:
40 dag mąki
4 łyżki cukru
20 dag margaryny
2 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
2-3 łyżki śmietany
BEZA:
8 białek
szklanka cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
orzechy, migdały (co kto lubi)
KREM:
1/4 litra śmietanki 30%
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 1/4 szklanki cukru
ok. 1 łyżka cukru waniliowego
powidła lub marmolada

Przygotowanie

CIASTO:
Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną. Dodać cukier, żółtka, śietanę. Podzielić na dwie części i rozłożyć na osobnych blaszkach. Ponakłuwać widelcem, posmarować marmoladą.
BEZA:
Ubić pianę z białek, pod koniec dodawać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Podzielić na dwie części i rozłożyć na surowe ciasto z marmoladą. Posypać migdałami. Piec ok. 35-40 min w 150 stopniach.
KREM:
Zagotować śmietankę oraz utrzeć z cukrem 1 żółtko i 1 jajko. Następnie dodać mąkę zmieniaczną. Cienkim strumyczkiem, mieszając, wlać wrzącą śmietankę, zostawić na małym ogniu i ucierać do zgęstnienia.
Kiedy placki i krem przestygną nałożyć krem na jednen placek i przykryć drugim. Wtawić do lodówki na kilka godzin.

Jeżeli ktoś lubi słodkie kremy można ten krem przygotować z podwójnej porcji (ja czsami tak robię:) Ciasto nie jest bardzo pracochłonne ale wyjątkowo ładnie się prezentuje i jest bardzio efektowne i przepyszne:)

SMACZNEGO!!!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: