kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ozór wołowy po alzacku

Składniki

1 ozór,
2 łyżki tłuszczu,
125 g słoniny,
2 cebule,
2 marchewki,
0,5 l bulionu,
2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Oczyszczony ozór posypać grubą solą i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, po czym dobrze go umyć i wyszorować pod bieżącą wodą. Zagotować 3 l wody, włożyć ozór i gotować 45 minut (powinien być cały czas zanurzony w wodzie). Ugotowany obrać ze skóry i obsmażyć na tłuszczu, razem z pokrajaną słoniną, marchewką i cebulą. Przełożyć do rondla, dolać wino, bulion i przyprawy; dusić ok. 120 minut na małym ogniu, po czym wyjąć i pokrajać w plastry, a sos przecedzić i doprawić mąką ziemniaczaną. Zalać nim ozór.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: