kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Pieczarkowy Strogonow

Składniki

1/2 kg pieczarek
3 łyzeczki masła
2 ząbki czosnku
250 ml bulionu( najlepiej warzywny)
100 ml sosu Worcester ( jeśli posiadamy oczywiście jeśli nie obędzie się bez)
1 łyzka sosu sojowego
200 ml kwaśnej śmietany
3 łyzeczki mąki
1 duża cebula
przyprawy,natka pietruszki

Przygotowanie

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu.W momencie jak nabierze jasno złotego kolory dodać pieczarki i ząbki czosnku.Pozdsmazac aż pieczarki zaczną być miekie i delikatnie przyrumienione.
Następnie dodać bulion,sos worcester i sojowy.Dusić ok 15-20 min ( do momentu wyparowania 1/3 sosu) Kolejno dodać śmietanę wymieszana z mąką i dokładnie wymieszać.( w chwili połaczenia się sosu śmietanowego z całoscią.Zdjąc z ognia przyprawić i posypać natka pietruszki)
Strogonow podawać z ryżem lub makaronem.
SmacznegoCałosc można posypać serem zółtym smakuje rewelacyjnie:)

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: