kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Tarta pomarańczowa

Składniki

KRUCHE CIASTO:
♦ 2 szkl. mąki
♦ 1 żółtko
♦ 1 kostka margaryny
♦ 3 łyżki soku pomarańczowego
♦ 2 łyżki cukru pudru
♦ ½ tabliczki czekolady deserowej

KREM POMARAŃCZOWY:
♦ 6 żółtek
♦ ¾ szkl. cukru pudru
♦ 7-8 łyżek soku pomarańczowego
♦ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
♦ 25 dkg masła
♦ aromat pomarańczowy do ciast (kilka kropel)

Przygotowanie

KRUCHE CIASTO:
Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone. Do miski wsypać mąkę, wbić żółtko, dodać cukier, posiekaną margarynę, aromat i sok pomarańczowy. Szybko zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt klejące dodać jeszcze mąki). Na końcu starkować czekoladę na grubych oczkach, dodać do ciasta i ponownie zagnieść.
Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Po tym czasie ciastem wylepić okrągłą formę (Ø 26 cm) podwyższając brzegi. Piec ok. 20 min w 200°C.

KREM POMARAŃCZOWY:
Żółtka ubić na puszysty krem z sokiem pomarańczowym i cukrem. Do masy wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną. Masło posiekać, dodać do kremu, wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Miskę z kremem przełożyć do "gorącej kąpieli wodnej" i mieszać energicznie tak długo, aż masa zgęstnieje ( mi zajmuje to ok. 10-15 min).
Przestudzony krem wylać na kruche ciasto.
Udekorować według uznania (np. bitą śmietaną, polewą czekoladową, itd.)

Smacznego !!!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: