kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Wielkanocne regionalne pączki z drobiowych udek.

Składniki

Składniki:

6 dużych udek,
6 podłużnych plastrów boczku wędzonego,
3 cebule,
3 ząbki czosnku

Nadzienie:

20 dkg mięsa mielonego wieprzowego,
kilka pieczarek,
pół cebuli,
jajko,
przyprawy
olej,
6 wykałaczek i nici

Przygotowanie

Z umytych udek usunąć kości i rozklepać lekko tak aby nie uszkodzić skórki. Natrzeć przyprawami wg gustu i ułożyć skórką do spodu. Nadzienie przyrządzić jak na sznycelki dodać tylko podduszone pieczarki z cebulką (może być ser żółty lub czerwona papryka). Nakładać nadzienie na każde udko i formować pączki – kulki naciągając brzegi skórki by móc je związać nitką na szczycie jak sakiewkę. Na koniec każdy pączek owinąć w połowie plastrem boczku i spiąć wykałaczką. Można obtoczyć w słodkiej papryce. Piec na głębokim oleju przez ok godzinę pod przykryciem a pod koniec pieczenia dodać posiekaną w krążki cebulę i wyciśnięty czosnek. Upieczone na lekko brązowy kolor pączki podawać z całymi ziemniaczkami lub ryżem koniecznie z surówką. Smacznego🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: