kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Sałata lodowa z tuńczykiem i sosem 1000 wysp

Składniki

główka sałaty lodowej
4 jajka
2 pomidory
puszka tuńczyka w sosie własnym (duże kawałki)
sos "1000 wysp" (u mnie: Heinz)
sól, pieprz

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki (przecinając jajko w osi długiej), pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić tak jak jajka, tyle, że w "ósemki".
Sałatę lodową (oczywiście po umyciu i wysuszeniu) porwać na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia, w którym podajemy sałatkę. Sałatę polać niewielką ilością sosu, następnie naprzemiennie ułożyć jajka i pomidory, a centralnie odsączone kawałki tuńczyka. Doprawić pieprzem i solą.
Wszystko polać sosem "1000 wysp", nie przesadzając z jego ilością.
Odstawić w chłodne miejsce, ale nie na długo.

Bliższą znajomość z sałatką zawarłam na imprezie u Przyjaciółki.
Smakowało mi bardzo.
Bella, dzięki za przepis :))))))

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: