kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

kurczak pieczony na słodko-kwaśną nutę

Składniki

6 sporych pałek kurczaka
6 bioderek
1 główka czosnku
przyprawa staropolska do kurczaka lub inna ulubiona do drobiu
2-3 spore cebule
mały słoik marynowanej papryki
10 dag suszonych moreli
3 łyżki dobrych rodzynek
oliwa

Przygotowanie

Pałeczki lub bioderka z kurczaka naszpikować czosnkiem pokrojonym w piórka,

obtoczyć w ziołach( ja dałam do pałek przyprawę staropolską do drobiu, a do bioderek -czerwony Delikat), polać niedużą ilością oliwy, odstawić na 1-2 godz. do lodówki.

Po czasie schładzania obsmażyć kurczaka na złotawy kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia albo ułożyć na blachę.
Na podsmażone części kurczaka ułożyć cienkie plastry cebuli oraz paski marynowanej papryki.

Nakryć. Piec w piekarniku w temp. 180-200 st.C. ok.1/2 godz.
W międzyczasie sparzyć suszone morele-10 dag i dobre rodzynki- ze 3 łyżki. Odsączyć. Po pół godzinie pieczenia, posypać mięso pokrojonymi w paski morelami oraz rodzynkami. Piec pod przykryciem kolejne pół godz. Odsłonić i piec jeszcze ok.15 min.

Tak to wygląda w wersji obiadowej

Ten przepis nie do końca jest moją własnością. Jak przyrządzić tego kurczaka, wyczytałam w jednym z wierszy Wandy Chotomskiej, natomiast proporcje poszczególnych składników i i przyprawy są wg mojej koncepcji.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: