kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Asure

Składniki

1,5 szklanki tłczonej pszenicy
0.5 szklanki ryżu
7,5 litra wody
po 3 szklanki mleka i cukru
po 5dkg. suszonej fasoli suszonego bobu oraz cieciżycy
po 10 dkg. moreli ,orzechów włoskich ,fig i migdałów
15 dkg. rodzynek sułtańskich
po 2,5 dkg zwykłych rodzynek i pistacji
0,5 szklanki wody różanej

Przygotowanie

Pszenicę iryż namoczyć na noc wzimnej wodzie . Na drugi dzień zlać wodę a zboże zalać 30 szklankami świeżej wody. Gotować na małym ogniu 6-7 godzin,aż pszenica i ryż zmiękną odcedzić do dużego naczynia i ugnieść drewnianą łyżką na sicie aby odcisnąć całą wodę Odcedzonego wywaru powino być ~ 12 szklanek. Do wywaru dodać mleko i cukier ,i wstawić na mały ogień Podgrzewać cały czs mieszać aby cukier się rozpuści. Zagotować i podgżewać aż powstanie syrop Fasolę ciecieżycę oraz bób tagże namoczyć dzien wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień ugtować do miękkości.Ugotowane warzywa doać wraz z bakaliami i wodą różaną do wywaru.dobrze wymieszać. Rozlać do salaterek lub miseczek i wystudzić . Przed podaniem udekorować bakaliamii kawałkami owoców. Życzę smacznego !

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: