kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Mazurek czekoladowy mojej babci

Składniki

– pół kostki masła
– 2 łyżki gęstej śmietany
– duża tabliczka twardej czekolady
– łyżka kakao
– bakalie (rodzynki, morele, śliwki kalifornijskie, daktyle, różne orzechy, wiórki kokosowe i co w duszy gra ;-p)
– odrobina (100ml) wódki lub innego mocniejszego alkoholu
– opłatki

Przygotowanie

Rodzynki, morele i śliwki namoczyć w alkoholu (minimum 20 minut).
Masło rozpuscić w rondelku. Dodać czekoadę, smietanę i kakao.
Do masy czekoladowej wsypac pokruszone orzechy, wiórki, rodzynki oraz pokrojone śliwki i morele.
Wlać alkohol, w którym bakalie sie moczyły.
Wymieszać.
Ciepłą masę wykładać na opłatki. Nie wyrównywać.
Kazdy opłatek stanowi osobny mazurek.
SMACZNEGO

Moja Babcia nie przepadała za gotowaniem i pieczeniem. Zawsze jednak robiła mazurki czekoladowe na kruchym spodzie. W którymś roku zostało jej sporo masy czekoladowej, a miała w domu opłatki pozostałe po Wigilii. Wyłożyła na nie masę. To był strzał nie tylko w dziesiątkę ale i w setkę. Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że te na ołatku są o wiele lepsze od tradycyjnych. Od tej pory mazurek czekoladowy robimy na opłatku.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: