kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Zydowski rosol

Składniki

6-8 porcji

2 l wody
1 kura rosolowa lub kurczak
1 duza cebula
1 zabek czosnku
2 gozdziki
1 listek laurowy
sol, galka muszkatalowa
200 g marchewki
200 g pora
200 g selera naciowego
200 g mrozonego lub swiezego groszku
peczek natki pietruszki

Przygotowanie

1. Wode zagotowac z cebula, czosnkiem i przyprawami. Jak sie zagotuje wlozyc umyta kure lub kurczaka (pokrojone w kawalki). Gotowac na wolnym ogniu w zaleznosci od wielkosci kury (kurczaka) od 1,5 do 2,5 godzin.

2. Na 20 minut przed koncem gotowania dodac pokrojone warzywa. Wyjac za to kure i mieso oddzielic od kosci i pokroic na male kawalki. W miare mozliwosci odluscic wywar, wylowic cebule, czosnek i gozdziki. Dodac pokrojone mieso i posiekana natke pietruszki.

Zupe ta zartobliwie (tak mowi moja kolezanka) nazywa sie w USA “zydowska penicylina”, gdyz czesto ja podaja przy przeziebieniach czy grypie.
Jako dodatek podaja: gotowany ryz, makaron albo kluski z macy.

Ugotowalam ja raz i musze przyznac, ze jest smaczna.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: