kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Bruschetta toskanska – z bazylia i pomidorami

Składniki

1 bagietka (lub inne pszenne pieczywo, ew. ciabatta)
5-6 pomidorow
peczek bazylii (mozna zastapic pietruszka)
1 duza cebula (najlepiej czerwona)
czosnek ( ok 3 zabkow)
oliwa z oliwek
sol
pieprz

Przygotowanie

Pomidory obieramy ze skorki (jak komus nie przeszkadza to mozna zostawic skorke) i kroimy w drobniutka kosteczke. Dodajemy do nich posiekane ziola, cebulke, polewamy obficie oliwa, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na kolo godzine aby smaki sie przegryzly.

Bagietke kroimy na sredniej grubosci kromki, polewamy po obu stronach oliwa i kladziemy na sucha, goraca patelnie. Smazymy z obu stron, az pieczywo bedzie zlociste.
Po zdjeciu bagietki z patelni nacieramy kromki czosnkiem (wystarczy przeciac zabek na pol). Nastepnie nakladamy pomidory (pokazna kopke).

Przepyszne lekkie, toskanskie danie. Najlepiej smakuje z sezonowyh pomidorow .
Bardziej ekonomiczna wersja z pietruszka jest rownie przepyszna

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: