kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Placek z delicjami

Składniki

Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1szklanka cukru
1/2 szklankiwody
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki pszennej
6 jajek
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Kule kokosowe :
6 białek
20 dag kokosu
12 dag cukru
odrobina proszku do pieczenia
Masa:
1 szklanka cukru
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła (margaryny)
4 żółtka
1 łyżka kakao
spirytus (rum)
2 paczki delicji

Przygotowanie

Ciasto: margarynę , cukier , wodę , kakao zagotować , po przestudzeniu dodać mąkę , żółtka , proszek do pieczenia , pianę z białek – lekko wymieszać . Ciasto wyłożyć na 2 blaszki .
Kule kokosowe : białka ubić z cukrem , dodać kokos z proszkiem do pieczenia , lekko wymieszac i kłaść łyżką kupki kokosowe na ciemne ciasto .Upiec .

Masa: z mleka , cukru , żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzec , dodać przestudzony budyń . Masę podzielić na 2 części . Do jednej dodać kakao i spirytus . Drugą zostawić białą .
Przełożenie placka : ciasto – masa biała – delicje – masa ciemna – ciasto – polewa .
Przepis pochodzi z książki "Nowe przepisy siostry Anastazji".

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: