kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciasto jabłkowo orzechowe na jesienny podwieczorek

Składniki

ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g cukru
– szczypta soli
– 1 jajko
– 125 g masła lub margaryny
poza tym:
– 30 g rodzynek
– 4 łyżki wódki
– 4 duże jabłka
– 100 g grubo posiekanych orzechów włoskich
– 50 g cukru
– 4 łyżki dżemu śliwkowego lub morelowego

Przygotowanie

1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i chłodzić 30 minut.
2. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Ciastem wylepić blaszkę robiąc małe brzegi ok. 1,5 cm.
3. Jabłka obrać, wykroić gniazda. Na cieście ułożyć cienkie plasterki jabłek, posypać orzechami, rodzynkami i cukrem. Jeżeli ktoś lubi, można też lekko posypać cynamonem.
4. Piec 40 min. w 180 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia ciasto posmarować dżemem.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: