kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Tarta z borówkami i nektarynkami

Składniki

Ciasto na spód:
– 200 g mąki (około szklanki)
– 100 g masła
– łyżeczka cukru-pudru
– 1 jajko

Owocowy wkład:
– 1 opakowanie borówki
– 2-3 nektarynki

Ciasto “na wierzch”:
– 100 g mąki
– 50 g masła
– łyżeczka cukru-pudru

Przygotowanie

Cala trudność w cierpliwości🙂

1. Mąkę z masłem rozdrobnic (paluszkami) i wymieszać dokładnie ze sobą.
2. Dodać cukier puder i pół roztrzepanego jajka, wyrobić ciasto.
3. Tak zagniecione ciasto schłodzić (przezv około pół godziny w lodówce).
4. Przygotować nektarynki – umyć i pokroić w cienkie plasterki, umyć borówki.
5. Ciasto rozwałkować i przełożyć na foremkę do tarty. Ewentualnie (w przypadku braku wałka – “wykleić” foremkę ciastem (tak jak klasycznym ciastem kruchym).
6. Piec przez około 20 min. (musicie obserwować ciasto – musi się upiec😉 w 200 st.C. Najlepiej na tym cieście położyć folię do pieczenia i wsypać do środka groch lub fasolę (żeby ciasto nie wyrastało), a piekło się równo, ale ja się tym specjalnie nie przejmuję, jeśli czasami nie mam pod ręką fasoli😉
7. Zagnieść cisato na “wierzch”, schłodzić w lodówce.
8. Gdy spód ciasta się podpiecze, wyjmijcie je, posmarujcie pozostałą połową roztrzepanego jajka – szczególnie miejsca, które ew. popękały. I pieczcie jeszcze przez ok. 5 min. (jajko musi się zciąć – dotknijcie, jeśli nie będziecie pewni😉
9. Ułóżcie na cieście nektarynki i borówki (po brzegi!😉 a na wierzchu poukładajcie kawałki “ciasta na wierzch”. (Możecie ew. “ciasto na wierzch” włożyć do zamrażarki, zamiast do lodówki, a po wyjęciu zetrzeć na grubych oczkach tarki.)
10. Ciasto powinno się piec, aż wierzch się ładnie przyrumieni🙂

Bardzo smacznego!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: