kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciasteczka owsiano- rodzynkowe bez cukru

Składniki

– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 szklanka otrębów pszennych
– 100 g rodzynek
– 100 g orzeszków (np. ziemnych)
– 1 szklanka mąki
– 1 jajko
– 1 szklanka soku jabłkowego
– 1/4 szkl oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

1. Wymieszać: płatki, otręby, mąkę, proszek, posiekane rodzynki i cynamon,
2. Odzielnie wymieszać jajko, olej i sok. Dodać do sypkich produktów. Wszystko dobrze wymieszać.
3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Łyżką ułożyć dosyć płaskie ciasteczka i piec w 200 stopniach ok 20 min. Ciasteczka są gotowe gdy się przyrumienią i staną się lekko chrupiące.

Ciasteczka robię też w innej wersji z tym, że dodaję cukier, ale nie jest to konieczne, po prostu siostra lubi słodkości: dodaję 5-6 łyżeczek kakao (słodkiego do mleka), 2 łyżeczki cynamonu i słodzę je miodem albo 50 g cukru. Nie dodaję też proszku do pieczenia- troszkę mniej rosną ale niektórzy nie lubią ciast z dodatkiem sody. Dodaję tak samo rodzynki, orzeszki, pokrojoną w małą kostkę czekoladę. Można też dodać inne bakalie np. skórkę pomarańczową albo posiekane suszone morele. Robie też wersję że do masy podstawowej dodaję ok. 150 g wiórków kokosowych, 50 g cukru, cukier i zapach waniliowy (bez proszku do pieczenia). Wszystkie wersje są pyszne więc polecam ich wypróbowanie!!! SMACZNEGO!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: