kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Składniki

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 1 kg filetów z łososia bez skóry(najlepiej dwa równe kawałki)

– 2 białka jaja

– 1 szklanka śmietany

– 3 łyżki soku z cytryny

– kapusta włoska (kilka dużych liści)

– koperek (1-2 wedle upodobania)

– sól, pieprz (pieprz cytrynowy jest najlepszy)

Przygotowanie

MASA:

Końcówki (ogonowe) łososia odciąć i posiekać je drobno. Ubić sztywną pianę z białek, delikatnie wymieszać ze śmietaną, pokrojonym koperkiem i posiekaną rybą. Wstawić do zamrażarki, po około 30-45 minutach lekko zmiksować masę i doprawić solą i pieprzem.

RYBA:

Filety oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną, ryba powinna być układana głowa do ogona, żeby powstał równy kwadrat

KAPUSTA:

Kilka dużych liści kapusty blanszować – sparzyć chwilę w osolonym wrzątku.

CAŁOŚĆ:

Rozmrożone ciasto rozwałkować do wielkości blaszki (keksówka lub inna wąska, długa). Wyłożyć blaszkę ciastem, tak aby na zewnątrz został odpowiedni zapas. Na cieście ułożyć liście kapusty (też z zapasem). Położyć pierwszy płat ryby, na to masę rybno-jajeczną, drugi płat ryby i jeśli została to resztę masy. Owinąć rybę kapustą i ciastem, ciasto skleić. Piec 30-45 min ok. 200 stopni.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: