kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Górnik

Składniki

3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2 jaja
1 duży kefir
3/4 szkl. oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka przyprawy korzennej
4 duże jabłka
2 łyżki kwaskowego dżemu
3/4 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie

Jajka z cukrem utrzeć na gładki kogel-mogel. Dodać sodę, kakao i przyprawę oraz kwaśny dżem, dalej ucierać mikserem. Wlać kefir. Powoli wsypywać mąkę, nadal ucierając ciasto. Na końcu wlać olej.
Orzechy lekko stłuc, tak żeby nie były zbyt duże kawałki, dodać do ciasta. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i całość delikatnie wymieszać.
Formę do ciasta wyłożyć pergaminem i wlać masę. Wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec 50 minut, w temp. 170-180oC.

Smacznego🙂 !

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: